Petar Đorđić (©Starsport)
Petar Đorđić (©Starsport)

INTERVJU – Petar Đorđić: Minimalni cilj je četvrtfinale, svakog možemo da pobedimo

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.01.23. | 08:10

„Samo da svi budemo zdravi. Kako smo igrali prvo poluvreme protiv Slovenije u Celju, siguran sam da bismo dobili i Dansku, Francusku, Norvešku...“, rekao je levi bek Benfike za Mozzart Sport

Kako su nam samo u Segedinu na Evropskom prvenstvu falili golovi Petra Đorđića sa devet, deset metara. Videlo se, pogotovo u Celju, u baražu sa Slovencima koliko Srbija bolje igra kad ima raspucanog bombardera Benfike, prošle sezone najboljeg strelca Lige Evrope.

Korona virus je pre godinu dana sprečio iskusnog levog beka da pokaže raskošni potencijal. Orlovi su završili takmičenje u grupnoj fazi. U konkurenciji Hrvatske i Francuske, sa desetkovanim timom nije se moglo više. Propuštena je tada prva šansa za proboj reprezentacije u evropski vrh, druga je tu, samo što nije – za šest dana četa Tonija Đerone čeka duel prvog kola Svetskog prvenstva sa Alžirom.

Izabrane vesti

Od rođenog Šapčanina, nekadašnjeg igrača Veclara, Hamburga, Flensburga i beloruskog Meškov Bresta, očekujemo projektile s distance. Sin čuvenog golmana Zorana Paše Đorđića veruje da je došlo vreme da rukometaši obraduju naciju. S obzirom na loša iskustva iz Segedina, jedan preduslov mora da bude ispunjen, moraju svi da budu zdravi.

Nerado se Đorđić seća košmara od pre godinu dana, ali baš zbog toga poziva na oprez.

I prošle godine mnogo sam želeo da napravimo nešto veliko, ali nismo uspeli. Dve godine radimo s Tonijem. Prošle godine nismo imali sreće s koronom. Kada smo se okupili u Staroj Pazovi, samo sam rekao da se nadam da ćemo svi biti zdravi. Moja očekivanja su ista kao i prošle godine. Siguran sam da će na Svetskom prvenstvu da to izgleda drugačije, naravno bolje“, rekao je Đorđić na početku razgovora za Mozzart Sport.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA BITI ŠAMPION SVETA U RUKOMETU JE 50,0. DANSKA JE PRVI FAVORIT (2,10).

Kako je korona pakao uticao na vas prošle godine?

Otišli smo s velikim očekivanjima na Evropsko prvenstvo. Svaki dan smo imali novi udarac. Ovde u Pazovi smo imali dosta zaraženih, ja sam se u Segedinu razboleo, nisam mogao da igram. Trebalo mi je jedno dva meseca da se vratim na nivo, baš sam bio potonuo. Zaboraviti ne mogu nikad, ali moralo je da se prevaziđe. Ostao je veliki žal, pogotovo što smo igrali s Hrvatskom i Francuskom. Imali smo mogućnosti, ali tako je ispalo. Ove godine nova šansa“.

Olimpijske kvalifikacije i šansa za Pariz 2024. Ima li većeg motiva?

Uvek je teško pričati o ciljevima. Siguran sam da svaku reprezentaciju možemo da pobedimo. Videlo se to u Celju, kako smo igrali prvo poluvreme protiv Slovenije, siguran sam da bismo dobili i Dansku, Francusku, Norvešku... Uvek moramo da damo makismum, da ispoštujemo trenerske zamisli i onda sam siguran da možemo da budemo ravnopravni sa svima. Sad, za šta će to biti dovoljno, videćemo. Uvek kažem da su mi očekivanja maksimalna, da pobedim svaki meč, da odem do kraja. Minimalni cilj za mene je četvrtfinale, bar da budemo u Top 8, a kad uđeš u nokaut fazu, sve je moguće. Sigurno bi nam tada poraslo samopouzdanje“.

Može li Nemačka da se pobedi?

Uz dužno poštovanje, ova reprezentacija Nemačke je jedna od slabijih u poslednjih nekoliko godina. To ne znači da su loši, naprotiv. Individualno su slabiji, ali kao ekipa mogu da bude nezgodni. Svi znaju koliko u rukometu znači ime Alfreda Gislasona. Ako budemo odigrali onako kako umemo, verujem da ćemo da pobedimo Nemačku“.

Ko su najbolji igrači Pancera?

Prva zvezda je sigurno golmam Andreas Volf. Ako ima svoj dan, može da odluči utakmicu. Isto kao što mi imamo Cuparu i Milosavljeva. Golmani u današnjem rukometu su najbitniji igrači. Knor je talenat, uspeo je da napravi korak više ove sezone, igra mnogo bolje. Imaju i iskusnije igrače. Nemačka škola rukometa je odlična, ali sam optimista da ćemo i tu prepreku da preskočimo“.

Koliko poznajete Alžir i Katar?

Što se tiče Alžira znam Abdija iz Tuluza. Iako su bili tek peti na Afričkom prvenstvu, mislim da rezultat nije pravo merilo, imali su probleme s povredama i koronom. Katar poznajem više, pratio sam ih na prethodnim takmičenjima. Samo ime Valera Rivere na klupi mnogo znači. Dugo se spremaju za ovaj šampionat. Fokus je ipak na Alžiru, prva utakmica je uvek najbitnija“.

Petar Đorđić i Dragan Pešmalbek (©Starsport)Petar Đorđić i Dragan Pešmalbek (©Starsport)

Tri pobeda u prvoj fazi otvaraju vrata raja?

Svesni smo da ako pobedimo sve tri u prvoj rundi da nam se otvara put ka četvrtfinalu. Uz dužno poštovanje Makedonije, Holandije i Norveške, imali bismo lakši zadatak u narednoj fazi jer bi onda i s jednom porazom mogli da se nađemo u četvrtfinalu. Verujem da možemo i Norvežane da pobedimo, ali sam siguran da svi razmišljamo samo utakmicu po utakmicu“.

Umeli smo da pobedimo na gol više (Celje) i u tvrdom meču s malim brojem golova kao u revanšu baraža sa Slovencima (Kragujevac). Šta bi mogla da bude dobitna kombinacije u Katovicama?

U Segedinu smo imali bolju odbranu. Znam sam da ko pobedi u Sloveniji da će da prođe dalje. April je bio, naporna sezona u punom jeku. U prvoj utakmici smo bili svežiji, imali više snage, uradili dobar posao. U revanšu je bio egal do pet minuta pre kraja, ali smo uspeli da slavimo, kvalifikujemo se na SP“.

Ko su favoriti u Švedskoj i Poljskoj?

Poslednjih godina nema jednog favorita kao što je dugo bila Francuska ili Danska. Sada sedam, osam ekipa mogu da budu šampioni. Danska, Švedska, Francuska, Island, Španija, mi ako budemo pravi, Portugalija ima sjajnu reprezentaciju“.

Kako ste zadovoljni prvom delom sezone u Benfiki? Nedostaje li Lazar Kukić?

Sigurno da je veliki hendikep njegov odlazak. Svako ide svojim putem. Drago mi je što Lazar dobro igra u Dinamu. Bilo mi je žao što je otišao, ali sam bio srećan zbog njega jer sam znao da je hteo da igra Ligu šampiona. Prošle godine smo igrali bolje. Imali smo i u prvom delu problema, tek smo u drugom eksplodirali. Nadamo se da ćemo tako i ove godine. Realno je da prođemo grupu u Ligi Evrope, u prvenstvu smo u konkurenciji za tron sa Portom i Spotingom. Ako ih dobijemo na proleće, bićemo šampioni. Osvojili smo Superkup Portugalije na početku sezone. Dobro guramo“.

Dugo se čeka kruna na Lužu?

U Benfiki se oseća povećana euforija posle osvajanje Lige Evrope. Glavni cilj je da posle 17 godina budemo šampioni Portugalije. Pozitivan pritisak je prisutan, to je dobro za svakog sportistu. Verujem da smo na dobrom putu da donesemo i taj pehar u Lisabon“, zaključio je Đorđić za Mozzart Sport.



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u rukometuPetar Đorđić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara